Skip to main content

Nyheter

Bostadsfrågan central för att bryta den växande ojämlikheten

Signerat Johan Flyckt 2 feb 2021
Idag lever vi i en situation som är minst sagt svårläst.

Å ena sidan har vi en situation där Vladimir Putin alltmer påminner om Adolf Hitler under perioden 1933-1938. Alltså tiden just innan han blottar drömmen om det tredje riket fullt ut. Å andra sidan har vi i Västvärlden och i Sverige en pengakoncentration hos de allra rikaste som vi får gå tillbaka till 1600 talet för att hitta en likhet till. Där står vi alltså nu och jag ska i den här krönikan försöka analysera läget med hjälp av en del citat från klokare människor än jag själv. Jag ska också försöka visa varför bostadsfrågan är central om vi i Sverige vill bromsa en oroande utveckling av växande klassklyftor och framväxten av ett nytt trasproletariat.

Faktorer som gör att vi står där vi står idag

För att ge en rättvis bild av varför läget är som det är just nu behöver vi rita betydligt längre processbilder än de som journalister och politiker orkar med i dagens samhälle. Nedan följer ett antal punkter som jag delvis med hjälp av ekonomen och reformisten Jenny Andersson hävdar är centrala för utvecklingen. Utifrån mina år på Stockholms Universitet och mitt intresse för nutidshistoria väljer jag att lägga ett femtioårsperspektiv på men beskrivning.

  • 1973 Keynsianismen dödförklaras då den inte anses svara mot deflationen
  • 1976 Nyliberalen Milton Friedman får nobelpriset i ekonomi
  • 1989 Sovjetunionen och därmed muren börjar falla samman
  • 1991 Svensk börskrasch som slår hårt mot hushåll och företag
  • 1994 EU där Sverige samtidigt går in tar stora steg mot en öppen inre marknad
  • 2008 Amerikansk börskrasch som slår hårt mot hushåll och företag samtidigt som den öppnar dörren för internationella riskkapitalister att ta över bostadsmarknaden

Till dessa faktorer kan tilläggas globala skeenden som på många sätt påverkat jorden till det bättre i form av ökande levnadsstandard, som Rosling med rätta skulle framlagt det. Denna ökande levnadsstandard i tredje världen har dock gjort orättvisorna mellan fattig och rik ännu större och drömmen om ett vettigt liv för sina barn har ökat på hastigheten av den internationella migrationen. Till detta kan vi lägga det faktum att trots att den moderna klimatmedvetenheten byggdes upp med skrifter och forskarrapporter under åren 1960-1972 så har aldrig förbrukningen av jordens resurser varit värre än under de sista femtio åren.

Vad har det här med bostadsmarknaden i Sverige att göra?...

En rimlig frågeställning för er som kommit så här långt i texten är; -Vad har det här med den svenska bostadsmarknaden att göra? Ganska mycket menar jag och nedan ska jag försöka förklara varför.

För att kunna följa med i mitt resonemang måste man dela eller åtminstone acceptera min tes att ökande klyftor i ett samhälle i sig bidrar till fattigdom. Så här formulerar den respekterade  organisationen OXFAM det när de presenterar sina undersökningar av ojämlikhet i världen.

”- Den extrema fattigdomen i världen har minskat drastiskt de senaste 40 åren. Däremot varnar experter som Världsbanken för att den positiva utvecklingen hotas av de enorma ekonomiska klyftorna och att målet om att utrota den extrema fattigdomen till 2030 inte kommer uppnås om inte ojämlikheten minskar.” Vill vi sätta den globala ojämlikheten i ett ljus av siffror kan följande punkter från OXFAM vara talande;

  • 2019 ägde världens 2153 dollarmiljardärer mer än 4,6 miljarder människor
  • Om den rikaste procenten betalade 0,5 procentenheter mer i skatt på sina förmögenheter hade det sammanlagt räckt till utbildning för alla de 262 miljoner barn som idag inte går i skolan och sjukvård som hade kunnat rädda 3,3 miljoner människors liv. De ökande klyftorna mellan rika och fattiga underminerar kampen mot fattigdom, är skadlig för våra ekonomiska system och skapar sociala slitningar världen över. De allra rikaste gömmer också stora summor - ca 70 biljoner kronor- från skattemyndigheter medan den permanenta underfinansieringen av samhällstjänster drabbar de fattiga värst.

 

Gott och väl tänker nu du som är kritisk. Detta har fortfarande ingenting med Sverige att göra och definitivt inte med vår inhemska bostadsmarknad. Men du har fel hävdar jag. Anledningen till det är två. För det första visar Europaportalen nu på siffror som är alarmerande för hur Sverige tappar i jämliket. För det andra är det inte svårt att påvisa att en av de mest pådrivande krafterna för detta de senaste 10-20 åren är huruvida du äger eller hyr ditt boende.

För det första visar Europaportalen hur Sverige fallit på jämlikhetslistan de senaste åren. Detta menar  jag är på grund av Januariavtalet och på grund av utvecklingen mellan boendeformer. Från att ha varit det mest jämställda landet 2017 till att idag fallit ner på 20e plats. Det är en katastrof, inte minst på grund av med vilken hastighet det skett.

Svensk bostadsmarknad idag är präglad av att arbetarklassen i hyresrätt betalar för ROT-Bidrag, Ränte-Bidrag och i praktiken även RUT-Bidrag åt överklassen och den övre medelklassen. Det är den miljardrullningen som ägt rum sedan 2006 och Reinfeldts Moderat-regering trasat sönder jämställdheten i Sverige.

I konkreta siffror beskattas en hyresrättsinnehavare med 24 000 kronor extra per år jämfört med en villaägare och en bostadsrättsinnehavare. Samtidigt har en villaägare i Danderyd tjänat ca 25 000 kronor i månaden på ökande fastighetspriser. Det behövs ingen raketforskning för att inse vad detta gör med ett samhälle.

Jag förväntar mig ett hyreskrig mot den nytillträdda blåbruna regeringen

Så vad gör vi nu när vi fått en ny regering som öppet föraktar hyresgäster och gynnar de som äger sitt boende. Jag förväntar mig inget mindre än ett hyreskrig. Eller ska den blåbruna regeringen som i praktiken är en lydmarionett under den riktiga extremhögern SD få förslava hyresgästerna ytterligare oemotsagda.

Låt oss börja här och nu. Låt oss ta kriget mot växande klasskillnader och ökande fattigdom. Tiden väntar inte på oss. I förrgår blev jag uppringd av en olycklig edsbergsbo som berättade att det allmännyttiga bostadsbolaget Sollentunahem den 20 oktober vräker en tvåbarnsfamilj i området. Hyreskriget är nu, inte sen….
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .