Skip to main content

Nyheter

Upp till bevis nu Maria Stockhaus och Thomas Ardenfors

Bild 001
Såväl hyresgästerna som medborgarna vill veta hur affären om de två äldreboendefastigheterna mellan Sollentunahem och Sollentuna Kommunfastigheter AB ska gå till.

Idén är som följer: Sollentunahem ska köpa två fastigheter av SKAB (Sollentuna Kommunfastigheter AB) och sedan bygga om dem till mellan 75 och 100 hyresrätter.

Detta basuneras ut som en bra affär (eller mer noggrant som ”för bäst nytta för Sollentuna”) på kommunens hemsida, Sollentunahems hemsida och i lokaltidningen Mitt i Sollentuna.

Utgångsläget för att detta skulle vara en bra affär för Sollentunahem är inte det allra bästa. De två berörda fastigheterna – Spaden 1 i Häggvik och Hållplatsen 8 i Helenelund – fördes 2017 över från Sollentunahem till det då nybildade kommunala bolaget SKAB. Viktigt är att det fördes över, de köptes inte av SKAB som inte heller i övrigt betalade något för dessa och en massa andra fastigheter vid fissionen 2017.

Nu blir det alltså så att Sollentunahem ska köpta tillbaka nämnda fastigheter för ett antal miljoner kronor. Detta kan man ju absolut inte säga är bra för Sollentunahem i alla fall. I praktiken så för kommunen över ännu mer pengar ur Sollentunahem utan att man i egentlig mening presterar någonting alls.

Stockhaus riksdagen
Så, Maria Stockhaus (M), ordförande för Sollentunahem, och Thomas Ardenfors (M), ordförande för SKAB, hur kan denna affär vara det bästa för Sollentunahem?

Ardenfors
Vad får Sollentunahem betala för de två fastigheterna?

Hur ska Sollentunahem finansiera detta köp?

Vad kommer ombyggnationen att kosta Sollentunahem?

Kommer Sollentunahems ägare Sollentuna kommun att ge ett  ägartillskott för att Sollentunahem ska kunna genomföra detta projekt?

I ert svar bör ni komma ihåg att ni sedan 2017 fört över värden för mer än tre miljarder kronor från Sollentunahem till andra kommunala bolag och dessutom minskat Sollentunahems hyresintäkter med närmare 50 procent.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .