Unik hyresförhandlingstvist löst
I flera år har Hyresgästföreningen och Aneby bostäder tvistat om förhandlingsordning och hyressättning.
Aneby bostäder är som kommunalt bostadsbolag unikt på två sätt – dels är bolaget en stiftelse (det finns bara tre sådana allmännyttor i Sverige), dels har man aldrig haft en förhandlingsordning med Hyresgästföreningen.
I alla år (bolaget bildades på 1960-talet) har man envisats med att förhandla hyrorna direkt med var hyresgäst, vilket dels är väldigt omständligt och tidskrävande, och dels sätter hyresgästen i ett klart underläge gentemot hyresvärden.
Hyressättningen har då blivit som den blivit. Ett exempel är att drygt tio hyresgäster vägrade att acceptera en hyreshöjning på omkring sju procent. Då gjorde Aneby bostäder en bruksvärdering av just dessa hyresgästers lägenheter, vilket resulterade i hyreshöjningar på upp till 48 procent. Maktens språk således. Ärendet hamnade hos Hyresnämnden, där bolaget fick rätt.
I Luciaveckan skulle Hyresgästföreningens krav på en förhandlingsordning prövas i Hyresnämnden, men mötet ställdes in då parterna gjorde en överenskommelse om en förhandlingsordning. De cirka 500 hyresgästerna hos bolaget kommer nu få nya hyreskontrakt där det skrivits in att hyrorna förhandlas enligt en förhandlingsordning.
Men det är inte riktigt sluttvistat mellan parterna ännu. Hyresgästföreningen överklagade hyressättningen som finns beskrivet ovan, och nu ligger ärendet hos Hovrätten för avgörande.
- Skapad
- Senast uppdaterad .