Skip to main content

Nyheter

Tillsammans för rimliga hyror!

Susanne Sjöblom reg
Så här tänker Hyresgästföreningen region Stockholm om förhandlingarna för 2025.

I år startade de årliga hyresförhandlingarna rekordtidigt. Trots ljusare tider med lägre räntor och en inflation som saktar in kräver många hyresvärdar fullständigt orealistiska hyreshöjningar som skulle betyda att många hyresgäster inte har råd att bo kvar.

För tredje året i rad kommer många hyresvärdar med skyhöga krav på hyreshöjningar. Det är både sorgligt och verklighetsfrånvänt att de inte vill ta ansvar i hyresförhandlingarna, utan snarare bara vill öka sina vinster på hyresgästernas bekostnad.

Genom branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm kom många hyresvärdar redan i somras med direkt oansvariga krav på chockhöjningar upp till 15,4 procent för 2025. Det är såklart helt sanslösa krav som saknar verklighetsförankring. Många hyresgäster är hårt pressade och har svårt att få ekonomin att gå ihop efter de senaste årens kostnadsökningar och höga hyreshöjningar. Chockhöjningar av hyran skulle vara förödande och många hyresgäster skulle inte ha råd att bo kvar.

Våra engagerade förtroendevalda och anställda kommer fortsätta att kämpa och göra allt de kan i förhandlingsrummet för att trycka ner kraven så mycket som det går, för alla hyresgästers bästa.

Absolut störst möjlighet att påverka har vi som alltid när vi går ihop och tillsammans ser till att höras och synas. Vi har tagit fram nytt påverkansmaterial (se nedan) som jag uppmuntrar alla att använda. På vår webbplats kan den som vill också följa det aktuella förhandlingsläget i vår region (se nedan).

Missa inte heller att skriva under vår namninsamling för rimliga hyror (se nedan). Alla ska ha möjlighet att bo på ett tryggt och hållbart sätt.

Susanne Sjöblom, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Länk nytt påverkansmaterial: https://www.hyresgastforeningen.se/regioner/stockholm/paverkansmaterial-hyresforhandlingar/material-for-dig-som-vill-engagera-dig-for-rimliga-hyror/

Länk det aktuella förhandlingsläget i vår region: https://www.hyresgastforeningen.se/regioner/stockholm/hyresforhandlingar/forhandling-region-stockholm/

Länk namninsamling för rimliga hyror: https://www.hyresgastforeningen.se/regioner/stockholm/aktuellt/skriv-under-for-rimliga-hyror/

  • Skapad
  • Senast uppdaterad .