Skip to main content

Nyheter

Riva bostäder - är det klokt det?

grävmaskin rivning wiki
I vart fall är det just det som Östra Göinge kommun tänker göra.

Det kommunala bostadsbolaget Göingehem har beslutat att riva 111 hyreslägenheter i kvarteret Ringen. Det är illa, men det värsta är kanske kommunens och bolagets motiv.

Så här säger Göingehems bolagsstyrelseordförande Magnus Nilsson (KD) till SVT: - De här husen har tjänat oss väl i sextio år men det är nya tider nu och helt andra krav på vårt boende.

Efter rivningen av de fullt funktionella hyresrätterna ska ”attraktiva” bostadsrätter byggas på samma plats, enligt Magnus Nilsson. Detta blir också ett minusspel på kommunens bostadsmarknad. Man river 111 fullt fungerande hyresrätter som om några år kommer att ersättas av 50-60 bostadsrätter. Det går alltså åt helt fel håll.

Även politikerna i Östra Göinge kommunen måste vara medvetna om att det råder en närmast kaotisk bostadsbrist i nästan hela Sverige. Då duger det inte att komma med argumentet att de nuvarande hyresrätterna ”inte håller rimlig standard” och att det ”idag finns helt andra krav” på boendet.

Detta handlar väldigt lite om det kommunala bostadsförsörjningsansvaret, men väldigt mycket om gentrifiering. Man vill helt enkelt byta ut befolkningen. Tyvärr ligger det helt i linje med KD:s bostadspolitiska linje. För några år sedan uttryckte en av partiets riksdagsledamöter det så här på en bostadspolitisk konferens: - Det är ägda bostäder som gäller, hyresrätter innebär bara problem.

Ett praktexempel på glappkontakt med verkligheten.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .