Skip to main content

Nyheter

Märkligheter i Sollentuna kommuns bolag

Sollentuna kommunhus Wiki
Det har kommit till vår kännedom att beslutet om att sälja dotterbolaget Sollentuna Fastigheter 3 AB skedde under mycket märkliga omständigheter.

Dagen innan försäljningen av Sollentunahems hyresrätter i Häggvik, Skälby och Malmvägen 10-12 till John Mattson Fastighetsföretagen AB offentliggjordes, närmare bestämt torsdagen den 6 maj 2021, så höll bolagsstyrelsen för koncernbolaget Sollentuna Stadshus AB sammanträde i syfte att fatta det formella beslutet om att sälja.

En tid innan detta bolagsstyrelsemöte så anmäldes dotterbolaget Sollentuna Fastigheter 3 AB till Hyresnämnden av några drabbade hyresgäster, då bolaget inte följt reglerna i Allbolagen vad gäller hyresgästernas rätt till boinflytande rörande försäljningen och försäljningsprocessen.

På bolagsstyrelsemötet nämnde koncernbolagets vd inte denna anmälan, och process, i Hyresnämnden med ett enda ord. Däremot att en annan anmälan till nämnden mot koncernbolaget i samma fråga som var nedlagd. Och där satt den politiska oppositionens ledamöter i bolagsstyrelsen med ett yrkande om att man skulle avvakta med försäljningsbeslutet till dess att processen i Hyresnämnden avslutats.

Där och då förleddes bolagsstyrelsens ledamöter till att tro att det inte fanns någon process i Hyresnämnden och oppositionen valde därför att dra tillbaka sitt yrkande då de trodde att den inte längre var tillämplig. Det visade sig redan dagen efter att detta var helt fel. Det fanns en process i Hyresnämnden mot Sollentuna Fastigheter 3 AB. Och det visste såväl koncernbolagets vd och ordförande, som den politiska majoriteten.

Bland annat därför att Sollentuna Fastigheter 3 AB:s vd Anna Mellström, tillika vd för Sollentunahem, var direkt inblandad i hyresnämndsprocessen som partsföreträdare.

Det är mer än anmärkningsvärt att bolagets vd (Per Törnvall, kommundirektör) och ordförande (Henrik Thunes, Moderaterna), och i förlängningen den politiska majoriteten, på detta sätt medvetet undanhåller relevant information för bolagsstyrelsen inför ett stort beslut. Detta beteende lär inte hitta något stöd i aktiebolagslagen – snarare tvärtom. Se nedan.

Nu måste den politiska majoriteten ta ansvar för de kommunala bolagen så att de sköts enligt lagstiftningen och därutöver ser till att tillsatta vd:ar och ordförande sköter sina uppdrag gentemot bolagsstyrelserna.

Sollentuna Stadshus AB

Är ett koncernbolag som är helägt av Sollentuna kommun. Bolaget äger bland annat Solom AB, SEOM, Sollentunahem AB och ägde de allmännyttiga bostadsbolagen Sollentuna Fastigheter 1, 2 och 3 AB (nu endast bolag 2 – drygt 730 hyresrätter i Edsberg samt Edsbergs centrum). Bolag 1 såldes 2019 och bolag 3 våren 2021.

Aktiebolagslagen

I aktiebolagslagens 8 kapitels 21 paragraf sägs det att beslut inte får fattas i ett ärende, om inte såvitt möjligt samtliga styrelseledamöter har

  • - fått tillfälle att delta i ärendets behandling, och
  • - fått ett tillfredsställande underlag för att avgöra ärendet.

Varken bolagets vd eller styrelseordförande såg till att framför allt det senare kravet uppfylldes.

Det här måste ju kommunens revisorer utreda och ställa ansvariga till svars inför Sollentuna kommuns fullmäktige. Att representanter för Sollentuna kommun begår lagbrott kan aldrig accepteras. Vidare är det ett måste att en rättslig process om detta genomförs.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .