Skip to main content

Nyheter

Hyresgästföreningen föreslår tillfälligt hyresavdrag

Erik Elmgren
För att lindra levnadskostnadskrisen.

Det är ett exceptionellt läge, vi har den högsta inflationen på 30 år. Statens hjälp till bostadsägare ökar automatiskt när räntan går upp, men någon liknande automatik finns inte för hyresgäster när priserna skenar. Det här bottnat i en djup orättvisa mellan ägt och hyrt boende. Det är rätt att staten rycker ut när plötsliga chocker drabbar medborgarnas ekonomi, men en grupp som inte har kompenserats är hyresgästerna. En hyresrabatt skulle kompensera den grupp som har det tuffast i oroliga tider, säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren i ett uttalande på hyresgastforeningen.se

Förslaget

Införandet av ett hyresavdrag för att mildra levnadskostnadskrisen. Om räntan på bostadslånen går upp med 0,40 procent innebär det en årlig extrakostnad för staten på cirka 5 miljarder på grund av ökat ränteavdrag. Om räntan går upp med 0,80 procent dubbleras utgiftsökningen ytterligare. Det är statens krockkudde för bostadsägare. Vi vill att staten tillfälligt inför en krockkudde för samma summa riktad till hyresgäster. Fem miljarder utdelad till landets hyresgäster i ett hyresavdrag skulle innebära en lättnad på cirka 250 kronor i månaden för en normaltrea, 10 miljarder en lättnad på 500 kronor för samma lägenhet.

Läs mer om förslaget: https://www.hyresgastforeningen.se/aktuellt/extern-nyhet/hyresgastforeningen-vill-se-ett-tillfalligt-hyresavdrag!$4279108/.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .