Skip to main content

Nyheter

Delade meningar om vattenmätning och debitering

Vattenkran
Victoriahem i Husby har börjat ta betalt för vattnet av hyresgästerna.

Styrelsen för Ort till Ort i Husby protesterar mot detta i ett öppet brev till Victoriahem och Hyresgästföreningen. Brevet finns publicerat på webbtidningen Nyhetsbyrån Järva - https://www.nyhetsbyranjarva.se/vi-accepterar-inte-att-betala-for-vatten/.

Enligt Ort till Ort så finns det ingen lag eller något EU-direktiv som kräver att man ska ta betalt för vattenförbrukningen. Dock finns en regel i en förordning som regeringen har beslutat, om att vid ombyggnad så ska hyresvärden sätta in vattenmätare för individuell mätning av så kallat ”tappvarmvatten”.

I sammanhanget så ska Victoriahem ha hävdat att det finns ett avtal om individuell mätning och debitering, vilket Ort till Ort säger sig inte ha sett till. Däremot har många hyresgäster i sina hyresavtal inskrivet att vattnet ingår i hyran.

Victoriahem ska också ha satt en egen gräns för vad som anses vara ”normal” vattenförbrukning. Vilken nivå det handlar om är inte känt.

Styrelsen för Ort till Ort uppmanar hyresgästerna att ”på lämpligt sätt” motsätta sig installation av vattenmätare.

I Sollentuna är det endast ett fåtal hyresgäster som har individuell vattenmätning, och får betala extra för den delen av varmvattenförbrukningen som överstiger normen. Vanliga problem i detta sammanhang är att vattenmätarna inte fungerar som de ska, och framför allt att hyresgästen inte har tillgång till mätaren och då inte själv kan kontrollera sin vattenförbrukning.
  • Skapad
  • Senast uppdaterad .